Huizer, Gerrit

Archiefnummer: 1210
Archiefnaam: HUIZ
Sector: Onderwijs en wetenschappen
Soort archief: Persoonsarchief
Datering: 1950-2004

Voor inzage toestemming aanvragen via de archivaris N.B. alleen voor inzage in de dossiers 278 en 279, moet vooraf toestemming worden aangevraagd

Plaatsingslijst (pdf, 288 kB) vernieuwd november 2015

Gerrit Huizer (1929-1999)

Ten geleide
Gerrit Huizer (1929-1999)
Gerrit Jan Huizer werd op 6 april 1929 geboren in Arnhem en overleed 7 november 1999 te Doorwerth. Hij was van huis uit gereformeerd en studeerde sociale psychologie aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1955 werkte hij 15 jaar lang in ontwikkelingslanden, eerst als vrijwilliger in o.a. China, El Salvador en Mexico en later als medewerker en adviseur van de Verenigde Naties (VN). Van 1961-1965 werkte hij voor de Economische Commissie van de VN in Midden-Amerika. Daarna was hij medewerker bij landhervormingsprogramma's van de VN in Chili en woonde hij de internationale conferentie over landhervorming in 1966 in Rome bij. Als adviseur voor de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN werkte hij van 1966-1970 in Latijns-Amerika en van 1970-1972 in Zuidoost-Azië. De ervaringen die hij opdeed bij plaatselijke boeren leidden in 1970 tot een dissertatie, die zowel in het Engels (Peasant Unrest in Latin America, its origins, forms of expression and potential), als in het Spaans en Nederlands werd uitgegeven. Zijn analyse van de strijd van boerenverzet in Latijns Amerika toonde een lange traditie van strijd aan tegen de grootgrondbezitters, waarbij hij overeenkomsten opmerkte met die van Zuidoost-Aziatische boerenorganisaties.

Sinds 1973 was Gerrit Huizer directeur van het Derde Wereld Centrum (DWC) en lector in de veranderingsprocessen in de landen van de Derde Wereld aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij begeleidde veel scripties van studenten en onderzoeken van promovendi. Naast zijn functies aan de universiteit was Huizer lid van de Nationale Adviesraad Ontwikkelingssamenwerking, lid van het bestuur van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, voorzitter van de Wertheim Stichting, lid van de Missieraad, lid van de Academische Raad van de Université de Paix te Namen (België), lid van de Inter-Amerikaanse Raad voor Inheemse Spiritualiteit, ondervoorzitter van de International Foundation for the Study of Comparative Ethics en adviseur voor de United Nations Research Institute for Sociaal Development (UNRISD) en Food and Agriculture Organization (FAO).

Rond zijn vijftigste kreeg Huizer een bijzondere belangstelling voor religie en spiritualiteit. Zijn opvattingen over (volks)spiritualiteit en ontwikkeling worden expliciet geformuleerd in zijn laatste boek Leren van de Derde Wereld. Crisis als uitdaging (1992). Hij wijst hierin op de geestkracht van arme en onderdrukte mensen en houdt daarnaast een pleidooi voor een milieubewuste levensstijl en economie. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het DWC in 1998 ontving Gerrit Huizer uit handen van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking een koninklijke onderscheiding. In zijn rede bij het afscheid van de KUN op 9 oktober 1999 wees hij met name op de groeiende kloof tussen rijk en arm in de wereld. Een maand later overleed hij.

Literatuur van en over Gerrit Huizer kunt u vinden in RUQuest.

KDC - Knipselcollectie
De knipselcollectie bevat naast knipsels uit dag- en weekbladen diverse andere vormen van min of meer losbladige informatie, zoals persberichten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), overlijdensberichten, fotokopieën uit bio- en bibliografische naslagwerken enz. De knipsels over G.J. Huizer zijn beschikbaar in de studiezaal van het KDC.

KDC – Beeld en Geluid
De collectie Beeld en geluid kunt u doorzoeken via de Catalogus van het KDC. Door te zoeken op ‘Huizer, Gerrit’ vindt u het bedoelde materiaal.