Kunstcollectie Dunselman naar KDC!
Datum bericht: 7 januari 2021
Kunsthistorisch nieuws! Het archief en een groot aantal ontwerpen en voorstudies van de kunstschilders Jan en Kees Dunselman komen naar het KDC. De collectie, die aangemerkt is als Rijkserfgoed, was in bewaring gegeven aan Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam en zal nu – op verzoek van de familie Dunselman – worden overgedragen aan het KDC.
Jan Dunselman (1863-1931) behoort tot de belangrijkste katholieke kerkschilders uit het begin van de 20e eeuw. Hij was vernieuwend vanwege het realisme dat hij introduceerde in de kerkelijke schilderkunst. Hij was winnaar van de Prix de Rome, de belangrijkste prijs voor aankomende kunstenaars, en is vooral bekend vanwege de vele kruiswegstaties die hij schilderde, o.a. voor de St.-Nicolaaskerk in Amsterdam en de Maria Geboortekerk in Nijmegen. Zijn jongere broer Kees Dunselman (1877-1937) zou in zijn voetstappen volgen. Hij werkte veel samen met Jan, maar was daarnaast zelf ook verantwoordelijk voor de beschildering van kerkinterieurs zoals van de St.-Lebuïnuskerk te Deventer en de Obrechtkerk in Amsterdam. Beiden waren lid van de katholieke kunstkring De Violier.
Het archief Dunselman vult een lacune in de collectie kunstenaarsarchieven van het KDC, omdat wij nog geen archieven van schilders uit de vroege 20e eeuw hebben. Het zal dan ook een rijke aanvulling vormen op de archieven van Piet Gerrits, de gebr. Asperslagh en Lambert Simon, die een latere periode vertegenwoordigen. De collectie zal later dit jaar toegankelijk zijn voor kunsthistorisch onderzoek.
Op de foto: een ontwerp van één van de staties van Jan Dunselman, afbeeldend de scene van Christus bij Pontius Pilatus.